Datasoftware aanschaffen, installeren en implementeren gaat niet zo makkelijk als dat je het zegt. Elk product is anders, de data is anders én elke klant is anders. Om te zorgen dat de klant maximaal profiteert van het nieuwe product, is het daarom zaak dat de weg ernaartoe juist wordt bewandeld. Daar is bij Systemation delivery manager Gert Korf (66) voor aangesteld, die als een spin in het web alle lijntjes onderhoudt met de betrokkenen.

“We verkopen software die vervolgens ook moet worden geleverd. Een product dient geïnstalleerd en geïmplementeerd te worden”, begint Gert Korf zijn verhaal over wat zijn werk inhoudt. “Installeren is technisch, we zorgen er samen met de leverancier voor dat het product draait bij de klant. Als delivery manager ben ik verantwoordelijk voor de planning: wie is betrokken en welke stappen doorlopen we? Ik stem af met de leverancier die zijn aandeel moet leveren, en natuurlijk met de klant. Daarbij geven wij een planning af en ik vind het belangrijk dat we die volgen. Met ons eigen team heb ik wekelijks contact; hoeveel uren besteden we, waar staan we, wat zijn de issues? Dus ik zit als een spin in het web om ervoor te zorgen dat een product na aanschaf ook daadwerkelijk in de lucht komt.”

Gert benadrukt dat hij geen expert is in de tools die Systemation aanbiedt, daar heeft hij collega’s voor. “Het is veel meer een sturende, leidinggevende rol waarin ik zorg dat iedereen zijn ding kan doen en waarin ik – mede omdat ik dat gewend ben – dicht bij de klant wil zitten. Ik ben gewoon voortdurend bezig om de werkzaamheden die we uitvoeren als een soort projectleider te volgen en te zorgen dat we de dingen goed doen.”

‘Certificering geeft een stempel van betrouwbaarheid, die kunnen we aantonen’

Betrouwbaar

Inmiddels werkt Gert vijf jaar bij het softwarebedrijf. Hij leerde Systemation kennen van de andere kant, namelijk als opdrachtgever die op zoek was naar een oplossing. Vanuit die partij ging hij in zee met Systemation en het contact is altijd gebleven. “Ik heb 43 jaar ervaring in de IT op het gebied van data en het implementeren van data-oplossingen in een organisatie. Vanuit die langjarige ervaring op allerlei terreinen had Jaap (Franse, directeur, red.) mij al op zijn netvlies. Toen ik op een bepaald moment beschikbaar kwam, heeft Jaap me aan boord gehaald.”

Gert stopte met zijn eigen bedrijf, kwam in dienst en werd lid van het Management Team. Nog een van zijn taken is kwaliteitsbewaking: Systemation zit in de afronding van ISO 27001-certificering. Gert zorgt er samen met collega’s Rinske Elzinga-Carlson en Martin Wallenburg voor dat dit goed wordt geïmplementeerd. “De certificering geeft een stempel van betrouwbaarheid, die kunnen we aantonen aan de klant. En zo kunnen we deelnemen aan alle aanbestedingen.”

‘Ik vind het belangrijk om een vinger aan de pols te houden bij de klant’

Langdurig klantcontact

Een punt waarop Systemation zich graag onderscheidt van andere IT-softwareleveranciers, is de adviserende rol die steeds groter wordt. Gert: “We verkopen niet alleen een product, maar zetten onze kennis en ervaring meer en meer in om klanten te begeleiden in hun traject van datamanagement. Dit is een doorlopend proces, want de ontwikkelingen op het gebied van datamanagement gaan exponentieel snel. In hoeverre is de klant in staat om alle nieuwe mogelijkheden op het gebied van data daadwerkelijk te gebruiken? Dat betekent dat we met klanten praten over hun situatie en hun toekomstplannen. Dat kan leiden tot een productaankoop, maar dat is niet de opzet. Vanuit mijn rol als delivery manager ben ik daar inhoudelijk bij betrokken. Zowel bij de organisatie ervan als bij het voeren van gesprekken.”

Is een partij eenmaal klant bij Systemation, dan zet Gert zich in voor een warm en langdurig klantcontact. “Op die manier kan ik kijken wat er speelt, hoe de organisatie zich ontwikkelt en wat we daarin kunnen betekenen. Ik vind het belangrijk om een vinger aan de pols te houden en te zien of we nog kunnen meedenken.”

‘Er is bijna geen bedrijf of het is toe aan verbetering’

Superexpert

Vooruitkijkend ziet Gert dat er een verschuiving plaatsvindt in zijn vakgebied. “Datakwaliteit, dát is nu het onderwerp, iedereen heeft daar problemen mee. Er is bijna geen bedrijf of het is toe aan verbetering. Dat heeft nog een hele weg te gaan; ik denk dat we producten krijgen waarin AI wordt toegepast om datamanagement en datakwaliteit te verbeteren en gemakkelijker tot oplossingen of verbeteringen te komen.”

Wat dat vooruitkijken betreft: Gert kijkt ook voor zichzelf al vooruit. Hij is 66 jaar en over niet al te lange tijd gaat hij met pensioen. “Bij Systemation willen we allemaal superexpert zijn, hebben veel ervaring en kennis en lopen we niet weg van verantwoordelijkheid om zaken op orde te krijgen, ook al is het soms moeilijk. Die passie hebben we allemaal, die heb ik al jaren. Dat maakt het leuk. Wat dat betreft moet ik me nog voorbereiden op mijn pensionering, want over twee jaar is het zover. Wat ga ik doen als ik dit niet meer kan doen?” Hij geeft zelf antwoord: met zijn vrouw het Pieterpad wandelen en terugverhuizen naar omgeving Urk – waar hij vandaan komt – zijn al twee dingen die hem te doen staan. Onderdeel zijn van het Systemation-team vindt hij een mooie, laatste werkplek met nog altijd volop uitdagingen. “Het leukste is dat je met collega’s of met het team samen kunt nadenken over een uitdaging waar we voor staan. Ik probeer al snel mee te denken om degenen die er echt verstand van hebben, te helpen tot een oplossing te komen. Dat is waar ik blij van word, gewoon met anderen nadenken over de uitdaging. Hoe complexer hoe beter.”