DATAKWALITEIT

CONTROLEER JE
DATA EN VERHOOG BETROUWBAARHEID

Je moet je data kunnen vertrouwen. Betrouwbare data van hoge kwaliteit is essentieel voor het verkrijgen van business inzichten die het volledige potentieel van je producten en diensten realiseren. Het is een fundamentele hoeksteen voor datagedreven organisaties.

Met steeds grotere hoeveelheden data wordt het een uitdaging om je data te beheren. Dit betekent  dat je ervoor moet zorgen dat de data geschikt is voor het beoogde doel en dat het van de juiste kwaliteit is. Dit is echter waar je organisatie van afhankelijk is om de beste klantervaring te bieden, om risico’s en problemen met de naleving van regelgeving te vermijden en om de dagelijkse activiteiten optimaal te ondersteunen. Data Quality Management helpt je problemen met datakwaliteit op te sporen en te corrigeren.

DATAKWALITEIT

Datakwaliteit verwijst naar de toestand van data. Het kan worden gemeten aan de hand van 6 kenmerken, maar op een hoger niveau is de definitie van datakwaliteit hoe goed de data geschikt is voor het beoogde gebruik. Hoe beter de data geschikt is voor besluitvorming, planning of operaties, hoe hoger de kwaliteit wordt geacht. Met het grote aantal databronnen dat tegenwoordig data bevat, wordt de consistentie van data over gedeelde data assets steeds belangrijker. Het oplossen van datakwaliteitsproblemen vereist zowel goed databeheer als Data Quality Management.

 • Nauwkeurigheid: hoe goed weerspiegelt de data de werkelijkheid?

 • Volledigheid: voldoet de data aan je verwachtingen van volledigheid?

 • Consistentie: komt de data die op verschillende plaatsenis opgeslagen overeen?

 • Tijdigheid: is de data beschikbaar wanneer je het nodig hebt?

 • Geldigheid: is de data in het juiste formaat en bruikbaar?

 • Uniciteit: is de data die u gebruikt de enige?

Datakwaliteit: begin met goede bedoelingen, beheer met technologie!

DATA QUALITY MANAGEMENT

Data Quality Management gaat over processen en technologie die helpen data aan de organisatie te leveren op een manier die voldoet aan de zakelijke eisen. Je zakelijke beslissingen zijn gebaseerd op je data. Hoe hoger de kwaliteit van je data, hoe beter je je klanten kunt bedienen, kunt samenwerken met je zakenpartners en je onderneming kunt laten groeien in een sterk concurrerende markt.

Het implementeren van Datakwaliteit in je organisatie vereist een gestructureerde aanpak en begint met duidelijke doelstellingen, een DQ Framework met data kwaliteitsbeleid en regels, en een bewezen aanpak (Plan, Do, Check en Act cyclus).

Zakelijke voordelen van Data Quality Management

 • Betrouwbare en nauwkeurige inzichten voor dataanalyse en rapportage.

 • Mogelijkheid tot implementatie in je hele organisatie in je applicatielandschap (één keer ontwerpen, overal implementeren).

 • Leidt tot betere zakelijke beslissingen, hogere klanttevredenheid en verbeterde compliance.

 • Besparing van kostbare tijd doordat minder moeite hoeft te worden gedaan voor het opschonen en voorbereiden van data.

 • De mogelijkheid om machine learning en kunstmatige intelligentie te introduceren, aangezien een hoge datakwaliteit een eerste vereiste is.