Omdat het proces van datamanagement vaak heel abstract is, maken we graag de vergelijking tussen het bakken van ambachtelijk brood en datamanagement. Het bakken van ambachtelijk brood en datamanagement hebben een aantal overeenkomsten in de stappen die worden gevolgd om tot een goed resultaat te komen. Zowel het bakken van mooi brood als datamanagement zijn processen die geduld, nauwkeurigheid en kwaliteit vereisen.
Uiteraard zijn ook de juiste tools van belang, of het nu een oven is of een datamanagement platform. Net zoals dat voor beide ook de kennis, vaardigheden en passie van de mensen het succes bepalen. [KG1]
De ambachtelijke bakker
Het bakken van ambachtelijk brood, neem een ‘baguette’ begint met een bakker die een visie heeft op hoe hij het beste brood moet bakken. Deze visie vind je in het geheime geheime recept van de bakker die in de vroege ochtend krachtig het deeg kneed om uiteindelijk het mooiste warme brood te bakken voor de klanten. Hier kan je een parallel maken naar aan de slag gaan met data. Niets is zo verlammend als wanneer er geen visie en krachtig leiderschap is. Iemand zal de organisatie mee moeten nemen van de businessdoelstellingen naar een concreet data-actieplan (recept). Het doel is om van de ruwe data ingrediënten uiteindelijk betrouwbare, bruikbare informatie te maken die jouw organisatie helpt in processen, en bij analyse en besluitvorming.
Het verzamelen van de juiste ingrediënten
Het bakken van ambachtelijk brood begint met de juiste ingrediënten, zoals bloem, gist, water, zout en olijfolie. Je wilt vanzelfsprekend de beste ingrediënten en in het geval van je data is dat niet anders. De parallel naar data management is dan snel gemaakt naar het verzamelen van de juiste data voor het primaire organisatieproces. Er wordt gekeken aan welke data er behoefte is en al deze gegevens worden vervolgens verzameld.
Het rijzen van het deeg
Bloem, gist, water, zout en olijfolie zijn nog geen verse baguette. Daarvoor moet er nog heel wat gebeuren met de ingrediënten. Ze worden bij elkaar gebracht, gekneed en tot een bruikbaar deeg gemaakt. Dit rijst vervolgens in een kom of bakblik tot het klaar is om in de oven te gaan. De parallel met datamanagement is het hele proces dat alle individuele data in de organisatie doorloopt om tot bruikbare informatie te vormen, inclusief de controle op de kwaliteit ervan, die aan de afnemers aangeboden kan worden.
Het bakken van het brood
Vervolgens wordt het brood gebakken in de oven op een bepaalde temperatuur en gedurende een bepaalde tijd. In de handen van data engineers, analisten, en ook business gebruikers wordt de data afgebakken tot rapporten, analyses en voorspellingen.
Het eten van het brood
Daar ligt ie dan, een net gebakken baguette, waar je zo’n stuk van afbreekt en zo opeet. De dag erna is het brood echter al droog en niet meer lekker, geschikt om te eten. Zo is ook de reis van je data. Het moet tijdig en actueel zijn, en dus begint het proces van voor af aan. Zoals de ambachtelijke bakker dagelijks zijn baguette vers bakt wordt ook dat iedere dag opnieuw gebruikt voor nieuwe inzichten.
Notabene, het maken van een baguette moet voldoen aan wettelijke richtlijnen, de bakker beschermt het unieke van zijn recept, en laat de gegevens van zijn vaste klanten natuurlijk niet slingeren. Je kunt zelf de parallel maken toch?
Zoek de juiste bakker
Net als dat ambachtelijk brood van hoge kwaliteit is, zoek je ook dataoplossingen van hoge kwaliteit, en het liefst bij iemand die alle aspecten van het bakken van brood kent. Systemation helpt je graag met het juiste datarecept voor jouw organisatie.
Lees nu ook de blog: Datamanagement: hoe komt het voor de bakker?